Posts

Showing posts from November, 2016

7 DAYS 1 WEEK BLOG CHALLENGE - a movie review

Image
Assalamualaikum,
I was supposed to update this two days ago. But then, kita hanya bolwh merancang. Adlin tak cukup masa pulak nak update. So let's start.
Bila baca day 2 challenge, a movie review, Adlin was like hmm what should I do since I don't watch a lot of movie this year due to tak cukup masa. Then, Adlin teringat this one Taiwanese movie yang Adlin tengok before. 

Adlin memang suka tengok movie dari negara lain selain dari Korea. Sebabnya movie diorang ada jalan cerita yang unique and ada kelainan mengikut negara masing-masing. Apa yang Adlin suka pasal Our Times ialah watak Taiyu lakonan Darren Wang. Tahu tak, Adlin gigih cari instagram Darren Wang lepas habis tengok movie ni. 
Movie ni menceritakan tentang Cheng Hshin yang hantar surat berantai dekat lima orang, termasuk Hsu Taiyu, salah seorang gangster sekolah tu. Sejak tu lah, Hsu Taiyu menjadi 'kawan' dengan dia and suruh dia buat kerja semua. Cheng Hshin ni suka dekat seorang senior lelaki, Ouyang and Hs…

7 DAYS 1 WEEK BLOG CHALLENGE - 5 facts about yourself

Image
Assalamualaikum,
 Today I want to try something new. It's a blog challenge from  Saviour. Lets get started! 
5 facts about myself. 
1. Clingy
Yup, I'm a very clingy person. Adlin bila jalan dengan orang, mesti nak kepit tangan. And Adlin sangat tak suka bila kena jalan sengsorang. Bila kena jalan sengsorang, Adlin akan pandang phone je. Padahal tak ada apa pun kat phone tu. Roommate Adlin dah tahu sangat perangai satu ni. Kalau jalan mesti nak peluk tangan dia. Sampai dia rimas hahahah yelah cafe ramai orang. Adlin pulak still tak nak lepas tangan dia. Mana tak rimas budak tu hahahahah
2. Penakut
Dari Adlin kecil sampai Adlin besar, sifat ni susah nak hakis. Disebabkan sikap penakut Adlin nilah, Adlin tak boleh tengok movie hantu. Tapi, Adlin sangat suka baca cerita hantu. Kat wattpad banyak cerita hantu yang best-best. Tapi lepas baca cerita hantu, Adlin akan jadi takut sampai tak boleh pergi toilet sengsorang waktu malam. Tapi bila duduk hostel, takut macam mana pun, Adlin …

Random : Finally its semester break time

Image
Assalamualaikum,

Finally, it's semester break time. Gosh how happy am I right now. After 6 months, there is no crybaby Adlin anymore. Teringat masa the first two weeks in matriculation, Adlin adalah manusia yang paling kuat menangis dalam bilik tu. Sikit-sikit nangis, ATM rosak pun nangis hahahaha tapi sekarang Adlin dah tak nangis. Dalam enam bulan ni jugak, Adlin belajar banyak benda, jumpa kawan-kawan baru, roommates yang sama-sama masuk air, jumpa abang senior sem 3 yang comel sampai terjadi crush hahahahaha

B2T10a yang cuma ada dua lelaki. Maklumlah kelas biology memang tak ramai lelaki
Roommates *insert heart emoji banyak2*  Kitaorang ni sumpsh macam belangkas, sebab kitaorang selalu bertiga.
Bunny Jihan, Princess Ain, Catty Sabrina and Mouse Adlin Tapi Sabrina dah tukar ke UIA PJ, sebab tu kitaorang bertiga je.
So, apa plan Adlin sepanjang cuti ni? Adlin nak update blog bebanyak hahaha sebab terasa blog telah diabaikan. Lepas tu, yang paling penting, nak buat drama marathon…

Review : Sunk into the womb

Assalamualaikum, konnichiwa.

Fuh fuh berhabuk blog sebab dah berapa lama tak update. Sabarlah wahai hati, minggu ni dah start study week, minggu depan habis final, boleh update puas-puas.

Anyway, walaupun minggu ni adalah study week, Adlin tertengok satu Japanese movie pulak. Movie ni macam jadi viral kat facebook, selepas cerita train to Busan dikeluarkan.

Sunk into the womb, satu movie Jepun yang diterbitkan pada tahun 2013 tapi baru sahaja viral di facebook. Rasanya ramai yang tahu kisah Train to Busan yang menunjukkan kasih sayang seorang ayah, kali ni kita cerita pasal ibu pulak.

Anyway, this movie is about a mother with two children, the oldest sister, Sachi and little brother, Sora. Ibu ni seorang yang penyayang tau, tapi ayah kepada anak-anak ni selalu busy. Ibu ni keseorangan di rumah, jadi dia decide nak kerja. And dia pun bekerja sebagai pelayan bar.

Sejak itu, si ibu mula pulang lewat. Kalau keluar untuk pergi kerja, ibu ni akan meluangkan banyak masa untuk bermake up dan s…