Posts

Showing posts from 2018

Tips: How did I motivate myself

Image
Assalamualaikum and hello everyone,


Selamat hari ke-12 Ramadhan. Sekejap sahaja masa berlalu kan? Adlin ada lebih kurang 2 minggu sebelum Adlin balik. Jadi, sekarang ni memang Adlin tengah busy dengan final exam, tapi baru satu paper yang dah habis. Five more papers to go.

Korang pernah tak rasa sangat tidak bermotivasi (unmotivated)? Adlin memang ada masa-masa tertentu dalam satu bulan tu, mesti akan ada hari yang Adlin rasa nak tidur je seharian tak nak bangun. Ataupun ada hari yang Adlin suka sangat bertangguh kerja, sebab malas tahap tak boleh nak cakap dah.

Bila dah jadi unmotivated macam ni, Adlin selalu cari beberapa cara untuk stay motivated. Jadi kat bawah ni Adlin nak share beberapa cara yang berkesan untuk Adlin supaya stay motivated, dan Adlin harap mungkin cara ni akan berkesan dekat orang lain juga ^^

1. Know your goals.

- Bagi Adlin, sebelum buat sesuatu pastikan kita tahu apa matlamat kita. Macam contohnya, kalau rasa penat sangat nak belajar ataupun rasa malas nak bua…

Random: The sky is blue

Image
Assalamualaikum and hello earthling,

How's everyone doing? Lately, so many things happened. One of it is the changes to new government. After 60 years, for the first time the opposition won the election. For me, deep inside I'm excited to see the changes of new Malaysia.

Anyway, lately Adlin suka tengok langit. Apa yang Adlin rasa kan, langit kat Sarawak macam lebih luas je dari langit kat semenanjung. Semua orang yang dari semenanjung cakap benda yang sama, means bukan Adlin sorang je rasa macam tu. Adlin ambil banyak gambar langit, and Adlin decide nak share kat sini.







Teringat ada satu quotes Namjoon, "The sky is really beautiful so look at it. We often forget to look at the sky". Dia macam cakap even kita busy pun, pastikan kita luangkan masa untuk tengok ke langit. Itu pun boleh mengajar kita untuk appreaciate little things in life. Bila tengok langit yang ada biru, it's really worth it. Rasa kurang je kepenatan.

Ramadhan is coming soon, less than a week. Sin…

Linjourney: Hiking at Kubah National Park

Image
Assalamualaikum, greetings everyone,

This is my second Linjourney for this month, and this time for the first time ever I went for hiking. Despite all the quizzes and assignments, I still managed to spend some time to have fun.

On 28 April 2018, I went to Kubah National Park with le'housemates and our friend Maira! Perjalanan lebih kurang 1 jam dari Unimas untuk ke Kubah National Park. Kami bertolak around 7pagi dari Unimas. Cuaca sangat baik semalam, sampaikan dari jalan raya pun kami dah nampak puncak Gunung Serapi. It's so beautiful from far, and definitely much better when we arrived there.

From my knowledge based on some readings, Gunung Serapi merupakan salah satu daripada tiga gunung kawasan situ (Adlin lupa nama lagi dua gunung tu huhu), dan merupakan gunung paling tinggi di Kuching, Sarawak. Malah, ketinggian Gunung Serapi 100meter lebih tinggi dari Gunung Santubong, tapi kalau nak hiking kat Gunung Santubong lebih mencabar. Rasanya for beginner, Gunung Serapi ni much…

Linjourney: A day trip to Kuching

Image
Assalamualaikum and hello earthling,


I miss writing and definitely missing my blog a lot. I really want to write, but assignments and stuffs kill me. Since this semester is a short semester and we don't even have study week for this semester, I'm so busy even my credit hours are not that much. I'm trying my best to write even a post a month!

On 6 April 2018, semasa hari terakhir cuti pertengahan semester, Adlin dapat jalan-jalan pusing sekitar bandar Kuching. Apa yang lagi menarik, ini percutian Adlin yang pertama, dengan mama and papa tanpa adik-adik yang lain. Dapat lah merasa jadi anak tunggal sekejap hehe sebenarnya, memang unplanned pun percutian ni. Masa 6 April tu Adlin ada Neuroscience Symposium dekat bandar Kuching, tak sangka pula majlis tu separuh hari je, jadi dapat lah Adlin jalan-jalan dengan papa and mama. Salah satu sebab lain pula, kamek study rah sitok pun sik penah atang Kuching (Adlin study sini pun tak pernah sampai Kuching). Ini lah masanya untuk berj…

Happy 20th birthday, Datin Lin!

Image
Assalamualaikum and hello earthling,


Happy belated birthday, Datin Lin!
For those who follows me on instagram, mesti dah tahu yang Adlin memang rajin letak hashtag #DatinLin

So yeah it's my belated birthday. My birthday is on 3 April. Disebabkan masa tu tengah mid-semester break, dapatlah celebrate sekejap walaupun kawan-kawan lain masih belum cuti. Ada dua orang ni je sanggup datang jauh-jauh dari Bangi and dari Nilai untuk celebrate dengan Adlin. Terharu sangat masa ni rasa nak menangis (tapi tak menangis).


 To be honest, Adlin rasa macam dah tua sangat je sekarang ni walaupun baru 20 tahun. Adlin rasa banyak benda yang tak dapat achieve dalam kehidupan. Adlin rasa macam pada umur 20 tahun ni, Adlin lack of knowledge and skills. Orang lain dah pandai buat itu, buat ini tapi Adlin masih lagi struggle dengan benda remeh.

Adlin ada cakap apa yang Adlin rasa ni kat someone, and kakak ni balas tak terlambat untuk kita belajar sesuatu. Ilmu tu bukan ada limit masa, bila-bila pun kita …

Random: Semester two and I still miss home

Image
Assalamualaikum and hello everyone,


Firstly, happy March everyone! We are already on our third months of the year and I'm going to turn 20 years old by next month. And Happy birthday to our Min Yoongi Jjang Jjang Man Bong Bong. Our Min Suga or our Agust D are getting older by age but not by his look. He remain unchanged since 4 years ago (maybe he become more handsome).




Anyway, I was so depressed for the few past days. Is it possible kalau kita still homesick walaupun dah 2 semester (tak termasuk kat matriks) jauh dengan keluarga? I'm kind of rindu rumah sekarang ni. Rindu keadaan bising kat rumah, rindu adik-adik, rindu makanan. It makes me cry at night sebab rindu sangat. Mengada kan?

Bila rindu kat rumah, Adlin macam tak ada tempat nak mengadu. Adlin tak nak mengadu kat mama or papa, Adlin tak nak buat mereka risau. Dan paling penting mestilah Adlin tak nak adik-adik Adlin tahu. Adlin kakak sulung, so tak nak lah nampak macam kakak sulung diorang pun tak kuat, macam mana na…

Linjourney: Bandung Trip Part 2

Image
Assalamualaikum and hello earthling,


I'm back again untuk last part of my Bandung Trip. 
Third day 2 February 2018
Hari ketiga kami melawat kawasan Ciwidey, Jawa Barat. Destinasi pertama kami pada hari itu adalah di Kawah Putih. Kawah Putih ni adalah satu danau yang terbentuk dari letusan gunung berapi. Seperti namanya Kawah Putih, air danau tu memang berwarna putih-kehijauan sebab ada campuran belerang. Memang cantik sangat.


Cuaca kat atas tu sedikit sejuk. Tapi Adlin rasa macam biasa-biasa je. Maybe sebab Adlin macam polar bear kot huhuhu tak rasa lah sejuk sangat. Sebabkan danau tu pun ada campuran belerang, boleh bau tau belerang tu. Memng kuat sikit bau belerang tu. Adlin rasa kalau ada baby bawah dua tahun tak sesuai bawa pergi tempat ni. Oh and kalau ada baby pun, bawa baju tebal sikit untuk baby.

Cantik. Dia terletak antara dua gunung.
:D

Adlin dengan Kak Ain. Ni kami upah photographer untuk ambil gambar. Kat sini boleh minta photographer ambilkan. Kita cuma bayar duit gam…