Posts

Showing posts from May, 2018

Tips: How did I motivate myself

Image
Assalamualaikum and hello everyone,


Selamat hari ke-12 Ramadhan. Sekejap sahaja masa berlalu kan? Adlin ada lebih kurang 2 minggu sebelum Adlin balik. Jadi, sekarang ni memang Adlin tengah busy dengan final exam, tapi baru satu paper yang dah habis. Five more papers to go.

Korang pernah tak rasa sangat tidak bermotivasi (unmotivated)? Adlin memang ada masa-masa tertentu dalam satu bulan tu, mesti akan ada hari yang Adlin rasa nak tidur je seharian tak nak bangun. Ataupun ada hari yang Adlin suka sangat bertangguh kerja, sebab malas tahap tak boleh nak cakap dah.

Bila dah jadi unmotivated macam ni, Adlin selalu cari beberapa cara untuk stay motivated. Jadi kat bawah ni Adlin nak share beberapa cara yang berkesan untuk Adlin supaya stay motivated, dan Adlin harap mungkin cara ni akan berkesan dekat orang lain juga ^^

1. Know your goals.

- Bagi Adlin, sebelum buat sesuatu pastikan kita tahu apa matlamat kita. Macam contohnya, kalau rasa penat sangat nak belajar ataupun rasa malas nak bua…

Random: The sky is blue

Image
Assalamualaikum and hello earthling,

How's everyone doing? Lately, so many things happened. One of it is the changes to new government. After 60 years, for the first time the opposition won the election. For me, deep inside I'm excited to see the changes of new Malaysia.

Anyway, lately Adlin suka tengok langit. Apa yang Adlin rasa kan, langit kat Sarawak macam lebih luas je dari langit kat semenanjung. Semua orang yang dari semenanjung cakap benda yang sama, means bukan Adlin sorang je rasa macam tu. Adlin ambil banyak gambar langit, and Adlin decide nak share kat sini.







Teringat ada satu quotes Namjoon, "The sky is really beautiful so look at it. We often forget to look at the sky". Dia macam cakap even kita busy pun, pastikan kita luangkan masa untuk tengok ke langit. Itu pun boleh mengajar kita untuk appreaciate little things in life. Bila tengok langit yang ada biru, it's really worth it. Rasa kurang je kepenatan.

Ramadhan is coming soon, less than a week. Sin…