Posts

Showing posts from May, 2017

Fangirl mode : Bolbbalgan4

Image
Assalamualaikum and annyeonghaseyo everyone,



Firstly, I want to congrats to bangtan sonyeondan for winning top social artist at 2017 billboard music award. Woooo Chukhahaeyo bangtan. As an army, I'm totally proud of my boys. They got like 300 M voted on twitter for the award. They also won the best dressed for boy band and get featured on Vogue. You can read the article here. I'm so proud of them ottohkae T.T especially to Namjoon. He's so busy with the interviews, translating to members so that they can interact with others. Our leader is the best! 


Okay back to topic. Sebenarnya hari ni Adlin nak share about one group yang sangat menarik minat Adlin lately. I'm not a fan of Indie genre, but this group is different to me. Sebenarnya Adlin tak sengaja tersuka dekat kumpulan ni tau. Hari tu ada keluar dekat 9gag yang pasal perempuan Korea main long skateboard (Ko Hyojoo), dan dia gunakan lagu dari bolbbalgan4 sebagai background music. Jadi, Adlin tertarik dengan lagu tu,…

A little about matriculation program - PART 2

Image
Assalamualaikum and hello earthling,

Seperti yang dijanjikan, hari ni Adlin nak share a little about matriculation program and kali ni akan lebih tertumpu dekat Kolej Matrikulasi Perak (KMPk). To be honest, Adlin tak tahu nak start dari mana. So, adlin akan start daripada kuliah. Okay, dalam satu kuliah akan ada lebih kurang dalam 5 kelas tutor, and satu kelas tutor akan dibahagikan kepada kelas a dengan kelas b. Masa batch 2016/2017, selalunya yang guna lecture hall yang besar (LH5 dengan LH6) kelas modul satu dengan kelas modul dua. Kalau modul tiga dengan modul account, selalunya akan guna lecture hall kecil (LH1, LH2, LH3 and LH4).

Kat sini semuanya lengkap disediakan untuk student, ada indoor gymnasium, ada basikal untuk kita pusing-pusing KMPk (tapi Adlin tak main pun basikal tu lol) ada mesin basuh disediakan dekat setiap blok. Kiranya macam-macam lah ada,

Oh, apa yang paling best kat KMPk ni, cafe kat sini ada banyak sangat makanan yang sedap. Kalau nak senaraikan mesti akan a…

Linjourney : Cruise at Putrajaya

Image
Assalamualaikum and hello earthling,

Alhamdulillah 1000x sebab akhirnya Adlin dah officially graduated dari matriks. Lepas ni, Adlin sambung buat part two of a little about matriculation college.

Anyway, Adlin kan dah menetap dekat area Sepang ni dari umur 6 tahun, sampailah Adlin dah 19 tahun. Memang setiap bulan Adlin akan pusing-pusing Putrajaya sama ada sebab nak pergi Alamanda (masa ni tak ada IOI City Mall lagi) ataupun sekadar jalan-jalan dengan family. Tapi, sepanjang Adlin tinggal kat sini, Adlin tak pernah naik cruise yang kat Putrajaya tu.

Tapi, semalam akhirnya Adlin dapat jugak naik cruise, pusing tasik Putrajaya tu. Tu pun sebab ikut ummi (ibu saudara Adlin sebelah papa). Anjuran Muslimat Masjid Kota Warisan. Adlin pergi dengan ummi, abi, and anak-anak ummi.

First time naik cruise kat Putrajaya, menarik sebenarnya pengalaman tu. Cruise ni ada yang 20 minit, ada 40 minit and ada pakej yang siap makan-makan dalam cruise lagi. Sumpah kalau nak kahwin atas cruise ni, memang …

A little about matriculation program - PART 1

Assalamualaikum and hello earthling,

Alhamudillah lagi empat hari, Adlin finally graduate from Perak Matriculation College after 10 months being a student there. 10 bulan yang Adlin rasa penat sangat. Okay back to topic, hari ni Adlin nak share sikit pasal kehidupan di matriks untuk adik-adik yang bakal masuk matriks terutamanya yang bakal jadi student KMPk. Adlin harap dengan sharing pengalaman sendiri, dapat lah membantu adik-adik supaya prepare hati, mental dan fizikal untuk menghadapi kehidupan sebagai student matriks.

Program matrikulasi ni adalah salah satu jalan yang selalunya diambil oleh adik-adik lepasan SPM untuk menyambung pelajaran. Selalunya kita dengar orang cakap yang "Hmm matriks susah." ataupun "Duk matriks stress lah.". Adlin nak tipu pun, tulah kenyataan dia. Masuk matriks memang akan stress pun. Tapi korang, ni lah masanya nak cabar diri kita. Kita tak akan tahu kemampuan diri kita sampai mana. Abaikan apa orang cakap. Kalau korang rasa keputus…