Posts

Showing posts from April, 2018

Linjourney: Hiking at Kubah National Park

Image
Assalamualaikum, greetings everyone,

This is my second Linjourney for this month, and this time for the first time ever I went for hiking. Despite all the quizzes and assignments, I still managed to spend some time to have fun.

On 28 April 2018, I went to Kubah National Park with le'housemates and our friend Maira! Perjalanan lebih kurang 1 jam dari Unimas untuk ke Kubah National Park. Kami bertolak around 7pagi dari Unimas. Cuaca sangat baik semalam, sampaikan dari jalan raya pun kami dah nampak puncak Gunung Serapi. It's so beautiful from far, and definitely much better when we arrived there.

From my knowledge based on some readings, Gunung Serapi merupakan salah satu daripada tiga gunung kawasan situ (Adlin lupa nama lagi dua gunung tu huhu), dan merupakan gunung paling tinggi di Kuching, Sarawak. Malah, ketinggian Gunung Serapi 100meter lebih tinggi dari Gunung Santubong, tapi kalau nak hiking kat Gunung Santubong lebih mencabar. Rasanya for beginner, Gunung Serapi ni much…

Linjourney: A day trip to Kuching

Image
Assalamualaikum and hello earthling,


I miss writing and definitely missing my blog a lot. I really want to write, but assignments and stuffs kill me. Since this semester is a short semester and we don't even have study week for this semester, I'm so busy even my credit hours are not that much. I'm trying my best to write even a post a month!

On 6 April 2018, semasa hari terakhir cuti pertengahan semester, Adlin dapat jalan-jalan pusing sekitar bandar Kuching. Apa yang lagi menarik, ini percutian Adlin yang pertama, dengan mama and papa tanpa adik-adik yang lain. Dapat lah merasa jadi anak tunggal sekejap hehe sebenarnya, memang unplanned pun percutian ni. Masa 6 April tu Adlin ada Neuroscience Symposium dekat bandar Kuching, tak sangka pula majlis tu separuh hari je, jadi dapat lah Adlin jalan-jalan dengan papa and mama. Salah satu sebab lain pula, kamek study rah sitok pun sik penah atang Kuching (Adlin study sini pun tak pernah sampai Kuching). Ini lah masanya untuk berj…

Happy 20th birthday, Datin Lin!

Image
Assalamualaikum and hello earthling,


Happy belated birthday, Datin Lin!
For those who follows me on instagram, mesti dah tahu yang Adlin memang rajin letak hashtag #DatinLin

So yeah it's my belated birthday. My birthday is on 3 April. Disebabkan masa tu tengah mid-semester break, dapatlah celebrate sekejap walaupun kawan-kawan lain masih belum cuti. Ada dua orang ni je sanggup datang jauh-jauh dari Bangi and dari Nilai untuk celebrate dengan Adlin. Terharu sangat masa ni rasa nak menangis (tapi tak menangis).


 To be honest, Adlin rasa macam dah tua sangat je sekarang ni walaupun baru 20 tahun. Adlin rasa banyak benda yang tak dapat achieve dalam kehidupan. Adlin rasa macam pada umur 20 tahun ni, Adlin lack of knowledge and skills. Orang lain dah pandai buat itu, buat ini tapi Adlin masih lagi struggle dengan benda remeh.

Adlin ada cakap apa yang Adlin rasa ni kat someone, and kakak ni balas tak terlambat untuk kita belajar sesuatu. Ilmu tu bukan ada limit masa, bila-bila pun kita …