Posts

Showing posts from 2016

Random : Year 2016 in a nutshell

Image
Assalamualaikum,

Dah masuk sebulan Adlin tak singgah sini kan? I cant believe it almost my forth weeks of second semester in matriculation college, God, time flies really fast. And dalam masa dua hari lagi, kita akan melangkah masuk ke dalam tahun baru 2017.

Bila fikir-fikir balik, Adlin tak percaya yang I'm almost 19 years old now. Tahun 2016 adalah tahun yang paling banyak Adlin belajar perkara baru. Bagi Adlin, tahun 2016 banyak mengajar Adlin untuk sentiasa redha, dan sentiasa yakin dengan Qada' dan Qadar yang ditentukan olehNya.

Mac 2016
Dapat result SPM yang tak berapa nak cemerlang sangat. Haih masa nilah paling susah untuk Adlin. Orang keliling tanya dapat berapa pun Adlin dah breakdown, sampai seminggu menangis. Masa ni lah Adlin rasa Adlin dah tak ada harapan untuk belajar sains walaupun tu subject yang Adlin paling suka. Tapi, dengan bantuan mama and papa, Adlin berjaya move on, and tanamkan dalam diri supaya yakin dengan takdir Allah.

April 2016
I turned 18 years old…

7 DAYS 1 WEEK BLOG CHALLENGE - a movie review

Image
Assalamualaikum,
I was supposed to update this two days ago. But then, kita hanya bolwh merancang. Adlin tak cukup masa pulak nak update. So let's start.
Bila baca day 2 challenge, a movie review, Adlin was like hmm what should I do since I don't watch a lot of movie this year due to tak cukup masa. Then, Adlin teringat this one Taiwanese movie yang Adlin tengok before. 

Adlin memang suka tengok movie dari negara lain selain dari Korea. Sebabnya movie diorang ada jalan cerita yang unique and ada kelainan mengikut negara masing-masing. Apa yang Adlin suka pasal Our Times ialah watak Taiyu lakonan Darren Wang. Tahu tak, Adlin gigih cari instagram Darren Wang lepas habis tengok movie ni. 
Movie ni menceritakan tentang Cheng Hshin yang hantar surat berantai dekat lima orang, termasuk Hsu Taiyu, salah seorang gangster sekolah tu. Sejak tu lah, Hsu Taiyu menjadi 'kawan' dengan dia and suruh dia buat kerja semua. Cheng Hshin ni suka dekat seorang senior lelaki, Ouyang and Hs…

7 DAYS 1 WEEK BLOG CHALLENGE - 5 facts about yourself

Image
Assalamualaikum,
 Today I want to try something new. It's a blog challenge from  Saviour. Lets get started! 
5 facts about myself. 
1. Clingy
Yup, I'm a very clingy person. Adlin bila jalan dengan orang, mesti nak kepit tangan. And Adlin sangat tak suka bila kena jalan sengsorang. Bila kena jalan sengsorang, Adlin akan pandang phone je. Padahal tak ada apa pun kat phone tu. Roommate Adlin dah tahu sangat perangai satu ni. Kalau jalan mesti nak peluk tangan dia. Sampai dia rimas hahahah yelah cafe ramai orang. Adlin pulak still tak nak lepas tangan dia. Mana tak rimas budak tu hahahahah
2. Penakut
Dari Adlin kecil sampai Adlin besar, sifat ni susah nak hakis. Disebabkan sikap penakut Adlin nilah, Adlin tak boleh tengok movie hantu. Tapi, Adlin sangat suka baca cerita hantu. Kat wattpad banyak cerita hantu yang best-best. Tapi lepas baca cerita hantu, Adlin akan jadi takut sampai tak boleh pergi toilet sengsorang waktu malam. Tapi bila duduk hostel, takut macam mana pun, Adlin …

Random : Finally its semester break time

Image
Assalamualaikum,

Finally, it's semester break time. Gosh how happy am I right now. After 6 months, there is no crybaby Adlin anymore. Teringat masa the first two weeks in matriculation, Adlin adalah manusia yang paling kuat menangis dalam bilik tu. Sikit-sikit nangis, ATM rosak pun nangis hahahaha tapi sekarang Adlin dah tak nangis. Dalam enam bulan ni jugak, Adlin belajar banyak benda, jumpa kawan-kawan baru, roommates yang sama-sama masuk air, jumpa abang senior sem 3 yang comel sampai terjadi crush hahahahaha

B2T10a yang cuma ada dua lelaki. Maklumlah kelas biology memang tak ramai lelaki
Roommates *insert heart emoji banyak2*  Kitaorang ni sumpsh macam belangkas, sebab kitaorang selalu bertiga.
Bunny Jihan, Princess Ain, Catty Sabrina and Mouse Adlin Tapi Sabrina dah tukar ke UIA PJ, sebab tu kitaorang bertiga je.
So, apa plan Adlin sepanjang cuti ni? Adlin nak update blog bebanyak hahaha sebab terasa blog telah diabaikan. Lepas tu, yang paling penting, nak buat drama marathon…

Review : Sunk into the womb

Assalamualaikum, konnichiwa.

Fuh fuh berhabuk blog sebab dah berapa lama tak update. Sabarlah wahai hati, minggu ni dah start study week, minggu depan habis final, boleh update puas-puas.

Anyway, walaupun minggu ni adalah study week, Adlin tertengok satu Japanese movie pulak. Movie ni macam jadi viral kat facebook, selepas cerita train to Busan dikeluarkan.

Sunk into the womb, satu movie Jepun yang diterbitkan pada tahun 2013 tapi baru sahaja viral di facebook. Rasanya ramai yang tahu kisah Train to Busan yang menunjukkan kasih sayang seorang ayah, kali ni kita cerita pasal ibu pulak.

Anyway, this movie is about a mother with two children, the oldest sister, Sachi and little brother, Sora. Ibu ni seorang yang penyayang tau, tapi ayah kepada anak-anak ni selalu busy. Ibu ni keseorangan di rumah, jadi dia decide nak kerja. And dia pun bekerja sebagai pelayan bar.

Sejak itu, si ibu mula pulang lewat. Kalau keluar untuk pergi kerja, ibu ni akan meluangkan banyak masa untuk bermake up dan s…

Ipoh Parade : Girls day out

Image
Assalamualaikum,

First of all, Hello October. Hahaha Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan 10, and beberapa minggu lagi Adlin akan habis semester 1. Sekejap je masa berlalu kan. Dah nak habis tahun 2016. Oh and selamat menyambut awal Muharam semua. Semoga di tahun baru ni kita akan sama-sama berjaya and semoga Adlin dapat result cemerlang untuk semester 1.

Anyway, hari ni Adlin dapat bersiar-siar buat pertama kalinya ke Ipoh Parade. First time berjalan ke area sini, memang terasa lain sangat. Sebab bukan tempat kita kan hahaha tapi Adlin try untuk adapt dengan persekitaran baru hahaha apa Adlin merepek ni.


Partner for today, my Syada bby
Forever kawan gaduh hahahaha
At Kioda. 
I told you guys, this girl loves to eat a lot okay hahahahah jk je. Still love you Syadot baby *insert flying kiss emoji* 
And this girl memang kuat perasan since dulu. Please jangan menyampah hehehe 
Our couple rings
To be honest, Adlin seronok gila hari ni. I get myself three masks from Etude House, and I t…

My mama is a K-drama addict

Image
Assalamualaikum,

Setelah seminggu berjimba dan bergembira sepanjang cuti mid-sem, now I'm back to my hectic life as a KMPk's student. Back to tutorial, practical and all the tests and quizzes :') It's okay, 6 weeks to go, before habis sem 1.

Anyway, kan Adlin cakap Adlin layan scarlet heart ryeo with my family, and Adlin tak sangka yang mama Adlin akan addicted dengan Lee Jungki. Sekarang mama je lah yang layan drama tu kat rumah and cerita balik drama tu through whatsapp.

Part 1
Part 2
**klik untuk tumbesaran 

Hmm I miss my home already especially my mama. Mama pun mestilah terasa kosong rumah tu, nasib baik ada two little bunnies, Aydiel and Amsyar dekat rumah tu. Kalau tak mama mesti lagi sunyi bila anak-anak dia semua balik asrama. Cuti awal Muharram yang tiga hari tu nanti, Adlin try untuk update more okay? See you soon :D

Review : Scarlet heart ryeo

Image
Assalamualaikum,

Long time no see everyone, and I'm missing here a lot. Sebagai seorang student matrikulasi, Adlin sangat busy menempuh hari-hari yang mendatang dengan kerja yang terlampau banyak huhuhu anyway, dengan cuti yang berbaki beberapa hari lagi ni, Adlin nak luangkan sedikit masa dekat blog dengan drama review yang banyak sangat Adlin tengok masa cuti ni hehehehe

Anyway, Adlin dari dekat college dah tahan hati nak tengok drama ni, and akhirnya niat Adlin tercapai jua. Walaupun Adlin start tengok dari episode 4 sampai episode 7, tak tengok episode 1-3 pun, tapi Adlin berjaya mempengaruhi satu keluarga Adlin untuk layan cerita ni (termasuk papa) 
Drama Scarlet heart ryeo (hangul: 보보경심 려 ) buat Adlin tersenyum sorang-sorang. Sebab utama Adlin tengok drama ni ialah Lee Jungki yang semakin handsome dan tidak tua. Kenapa orang Korea nampak sentiasa muda?? dari zaman my girl lagi Adlin minat kat watak dia, and bila dia bawak watak Wang So, putera ke 4, buat Adlin jerit bila nam…

Random talk: Bedroom change

Image
Assalamualaikum,

Cepatnya masa berlalu kan. Hari ni dah masuk hari ke-4 Adlin cuti. Sekejap je, lepas tu dah busy balik.

Hari tu kan, masa balik rumah, terkejut Adlin tengok keadaan rumah yang berubah. Yelah, Adlin tak ada kat rumah, jadi Adlin tak tahu keadaan macam mana. Yang paling berubah kat mata Adlin is my bedroom. Sebelum ni, bilik Adlin warna pink, sangat girly. Sekarang warna purple, jadi nampak matang sikit.

Masalahnya, dah nak raya, tapi bilik belum habis decor. Hahahaha tak apa lah, siap 85% pun jadilah kan?

So, here my bilik.

My favourite ~ Tengok alahai comelnya budak kecik tu. Sekarang dah gemuk hahahha
Cermin belum gantungkan lagi. Tapi, sinilah tempat Adlin letak segala mak nenek barang make up yang Adlin ada. 
Tempat t-shirt. Sebab ada orang tu pemalas sangat nak lipat baju, so lebih baik sangkut je macam tu kan? 
Bilik Adlin tak besar pun, sederhana je. Kat tengah bilik Adlin ada katil saiz queen satu. Jadi, lengkaplah deco bilik Adlin. Adlin ingat nak letak para, …

Review: Lucky Romance

Image
Assalamualaikum,

How I spend my Sunday's night? Yup, with Korean drama. And dengan drama je boleh kurangkan sikit rasa homesick, lagi-lagi bila tengok dengan roommates yang juga kaki drama macam kita. Adlin tengok ramai blogger yang layan drama, suggest supaya tengok cerita ni.

Lucky romance
Adlin dah addicted sikit dengan drama ni. Lucky Romance (hangul: 운빨 로맨스 - unbbal romanceu) mengisahkan tentang seorang perempuan yang bernama Shim Bo Nui (Hwang Jung Eum) yang setiap hari terpaksa bekerja keras untuk menampung kehidupan dia dan bill hospital adik dia, Shim Bo Ra. Adik dia dah dua tahun comma, sampaikan doktor pun suruh give up je dari jaga adik dia, sebab peluang untuk hidup makin tipis. Tapi Bo Nui tak nak. Dia kata dia sanggup lakukan apa sahaja untuk adik dia. Bo Nui ni macam superstitons sikit. Dia percaya dia ni ada bad luck, and bad luck dia tu yang menyebabkan parent diorang meninggal, and menyebabkan Bo Ra ni sakit. Ada seorang bomoh, yang Bo Nui sangat percaya cakap, …

Random talk: Homesick 😭

Image
Assalamualaikum,

First of all, Ramadhan Kareem everyone. I know its kind of late, but I was busy for the past few weeks. And I'm excited to inform to you that I'm part of Perak Matriculation Collage's student, or KMPk (Kolej Matrikulasi Perak). Still can't believe I'm a student now hahahah but it is my second weeks here already.

Minggu lepas, dari hari Ahad sampai hari Khamis, just orientation week. Kenal dengan kawan baru, roommate baru and yang paling penting my first time berjauhan dengan family. Ya Allah, memang terasa keseorangan kat situ. Bila call family dekat rumah, menangis2 nak balik. Homesickness and lonely. Bila dapat balik masa Khamis petang tu pun, nangis lagi even bila dah sampai rumah. Ya Allah lawaknya dah besar2 macam budak kecil.

My first impression tentang Kolej Matrikulasi Perak, besarnyaaaaaa. Permandangan pun cantik sangat sebab nampak gunung, tapi keliling collage cuma ada ladang kelapa sawit. Tapi memang besar. Dari blok dorm Adlin nak perg…

Haul : Watson #1

Image
Assalamualaikum,
Hari ni Adlin nak share sikit products yang Adlin beli dekat Watson semalam. Watson sangat berhantu, sebab setiap kali masuk Watson mesti terambil sesuatu hahaha And kali ni niat Adlin nak buat member card dekat Watson tercapai juga, sebab before this mesti ada je halangan kalau Adlin nak buat member card.
Anyway, lets get started!
1. Bifesta make up remover cotton wipes 
This is my first time using water-based make up remover, and benda ni dalam bentuk tisu basah, so senang nak bawak, tak perlukan cotton. Since this produt is from Japan, tak ada tulisan english langsung dekat packaging. 
Bahagian hadapan

Semua in Japanese T.T
Apa yang buat Adlin beli ialah ada plastic lain yang balut so ada english translation dekat plastic tu. 
Bifesta cleansing sheets <bright up> for combination skin. -Removes make up thoroughly without additional cleansing. -Simply wipe to remove makeup and get ready to bed as soon as possible   * washing face again washes off moisturizing …

Random talk : short update

Image
Assalamualaikum,

Selamat hari guru, walaupun lambat sehari. Dan semalam juga keputusan UPU keluar untuk batch 98. Adlin kecewa sikit dengan keputusan UPU Adlin, sebab Adlin tak berjaya dalam mana-mana universiti pun. Tak apa lah tak ada rezeki kan? Mungkin ni yang terbaik untuk Adlin kot.
Lagi 19 hari, Adlin akan ada pendaftaran di Matrikulasi Perak, Gopeng. Aduh nervousnya. First time Adlin akan duduk lama dekat negeri yang berlainan dengan family Adlin, kena belajar jauh, kena puasa dekat asrama, tak makan makanan masakkan mama. Adlin bukan first time duduk asrama sebab masa form1 dengan form3 pernah duduk asrama sekolah. Tapi sebab sekolah tu sekolah harian and dekat sangat dengan rumah, tak terasa macam duduk asrama pun. 2 minggu sekali Adlin balik rumah hahahah
Borang semua dah sediakan, barang pun dah kemas. Nampak macam excited je hahahahah tapi nervous. Lagi-lagi bila ramai orang cakap matrikulasi tak sebagus maam form6 and diploma. Tapi, mama Adlin yang banyak bagi semangat, …