Random : Me and UPU result

Thursday, August 03, 2017

Assalamualaikum and hello earthling,

I'm back again lol. Rasanya tak adalah lama sangat since my last post, sebulan je beza. Memang Adlin selalu update selang sebulan kan? Walaupun masa cuti-cuti macam ni Adlin dah janji dekat diri sendiri nak update banyak-banyak, tapi end up malas nak type so banyak yang ditinggalkan dalam draft.

Anyway, macam yang korang tahu, Adlin kan pelajar lepasan matriks yang tengah tunggu untuk sambung ke degree, and Alhamdulillah semalam check UPU, Adlin dapat penempatan di university. Tu pun dah boleh buat Adlin gembira sangat-sangat dan dalam masa yang sama sedih sangat-sangat sebab Adlin tak expect Adlin akan dapat universiti ni.



Adlin mendapat tawaran untuk degree di Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) dalam course Cognitive Science. Bila dapat tahu yang Adlin dapat tawaran dekat Sarawak, Adlin jadi blank sangat. Macam tak percaya sebab ni pilihan ke-12 dalam borang UPU and Sarawak sangat jauh dari Sepang!

Adlin kena mendaftar dekat Unimas ni pada 4 September 2017, betul-betul lepas Raya Haji nanti. Jadi, sejak dari malam tadi Adlin tak boleh tidur. Adlin dah start risau tentang kemasukkan ni walaupun ada lagi sebulan. Sebabkan Adlin ni jenis overthink sikit, so kepala Adlin jadi serabut dengan banyak benda.

1. Ni first time nak belajar jauh. Boleh ke Adlin survive? Hati kena kental betul-betul sebab bukan dekat nak pergi sampai Sarawak. Masa duduk Perak tu pun awal-awal dah kemurungan, nikan pula sampai ke Sarawak. Papa awal-awal dah warning jangan balik selalu sebab susah nak beli tiket kapal terbang nanti.

2. Belajar kat negeri orang bermaksud belajar budaya baru, kena adapt diri dengan suasana sana. Adlin takut ambil masa nak adapt dengan suasana sana. Lagi-lagi bila kawan-kawan tak berguna Adlin asyik takutkan Adlin je. Adlin jadi terpengaruh dengan diorang.

3. Bila baca kat google pasal Cognitive Science, ramai yang cakap subject ni susah. Bagi Adlin, ni bukan masalah sebab belajar apa pun memang susah. Plus, Adlin dah rasa kehidupan kat matriks yang Adlin rasa sangat susah, so rasanya Adlin boleh nak bawa subject 'susah' ni.

Haih, Adlin ni memang banyak sangat fikir benda yang tak penting, tu yang terlebih risau dengan benda yang tak sepatutnya. Relaks je lah kan? Bukannya belajar jauh sangat ke apa, still dalam Malaysia. Lagilah rumah dekat Sepang, turun flight dah sampai rumah. Adlin plan bawa baju je dari sini untuk pendaftaran tu nanti, yang lain semua beli je dekat Sarawak.


Apa-apa pun, doakan Adlin berjaya menempuhi kehidupan sebagai mahasiswa lagi sebulan. In Sya Allah, dengan bantuan Allah and doa parent, Adlin akan buat yang terbaik. Till we meet again :)

You Might Also Like

1 comments

Follow by Email

My Blog List

Follow me